Jeśli upieczenie domowej pizzy wydaje wam się zadaniem ponad wasze siły, najwyższa pora zweryfikować swój pogląd na ten temat. Przygotowanie smacznego i efektownego placka wcale nie musi być trudne. Wielu problemów unikniecie, stosując się do naszych wskazówek.
Jaki sos do pizzy? Klasyczna propozycja – marinara
Zacznijmy od sosu. By ten był mocno aromatyczny, warto przygotować go dzień wcześniej – w ten sposób zyskacie czas na to, by poszczególne składniki się „przegryzły”, nie będziecie też musieli martwić się nim podczas wyrabiania ciasta. Tradycyjna, włoska pizza najczęściej podawana jest z sosem marinara. Dla początkujących adeptów sztuki wypieku pizzy to dobra wiadomość, bo jego wykonanie jest naprawdę łatwe.
Do ugotowania marinary potrzebować będziecie 1 puszkę pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia oraz przypraw. Zaczynamy od wlania oliwy do rondla z grubym dnem oraz wrzucenia drobno posiekanego (lub startego albo przepuszczonego przez praskę) czosnku. Gdy poczujecie jego zapach, wlejcie też pomidory oraz szklankę wody. Gotujcie do momentu, gdy cała zawartość zostanie zredukowana dwukrotnie. Doprawcie solą, pieprzem, suszonym oregano i ewentualnie cukrem. Odstawcie do ostudzenia albo na całą noc.
Jakie dodatki do pizzy? Więcej nie zawsze znaczy lepiej
Uginające się od dodatków pizze, które znacie z polskich czy amerykańskich pizzerii, we Włoszech są właściwie niespotykane. Na Półwyspie Apenińskim stawia się raczej na minimalizm. Klasyczne warianty serwowane są z samym serem, a czasem nawet bez niego. Dopuszczalna jest dojrzewająca szynka, oliwki, kapary lub ostra papryczka. W poszukiwaniu pomysłów na niebanalną, ale smaczną i bardzo zdrową pizzę warto zwrócić uwagę na Kalifornię. Tamtejsze placki są mocno inspirowane włoską klasyką, ale wzbogacane o takie składniki jak figi, różne orzechy i nasiona oraz świeże i marynowane warzywa. Równie ważna, co dobór samych składników, jest ich jakość. Dlatego sięgajcie po produkty z wyższej półki.
Ciasto na pizzę. Jak je wyrobić? Jakiej mąki użyć?
Jeśli chodzi o ciasto, jednym z kluczowych aspektów jego przygotowania jest wybór właściwego rodzaju mąki. Tu zasada jest prosta – im większa zawartość glutenu, tym lepiej. Dlatego najlepiej zrobicie, wybierając mąkę typu 00, którą bez większych problemów znajdziecie w dobrych delikatesach lub hipermarketach. Jeśli nie zdołacie jej kupić, wybierzcie mąkę typu 480 lub 550.
Ciasto na pizzę musi być dobrze wyrobione, co wymaga silnych rąk lub użycia planetarnego robota kuchennego. Zacznijcie od przygotowania rozczynu drożdżowego z 10 gramów świeżych drożdży, łyżki mąki i cukru oraz 100 mililitrów letniej wody. Dokładnie rozetrzyjcie składniki i zostawcie na kilkanaście minut. Następnie dodajcie 300 gramów mąki i 120 mililitrów wody. Wyrabiajcie, aż masa będzie bardzo elastyczna i błyszcząca. Następnie dodajcie 2 łyżki oliwy, starannie wmieszajcie ją w ciasto i pozostawcie na 1,5 godziny.
Przy robieniu samej pizzy pamiętajcie też, by ciasta nie wałkować – zniszczycie w ten sposób odpowiedzialne za spulchnienie pęcherzyki powietrza. Zamiast tego rozciągnijcie je na oprószonym mąką blacie za pomocą rąk. Nałóżcie cienką warstwę sosu oraz dodatki.
Jak dobrze upiec pizzę i efektownie ją podać?
Docieramy do aspektu, który w domowych warunkach sprawia najwięcej problemów. Jak upiec pizzę, by była chrupiąca i zarumieniona, ale nieprzesuszona, użyjcie kamienia do pizzy. Dokładnie go nagrzewając, odtworzycie w piekarniku warunki panujące w tradycyjnych, opalanych drewnem piecach i zbliżycie swój wypiek do tych znanych z włoskich pizzerii. Szeroki wybór kamieni do pizzy znajdziecie sklepie Recucina – https://recucina.pl/k/pieczenie/pizza/. Posiadając kamień i dobrze rozgrzewając piekarnik, pizzę upieczecie w 3-5 minut.
Poza samym kamieniem, wyposażcie się też w inne akcesoria, które pozwolą wam efektownie podać swój wypiek gościom. Mowa tu przede wszystkim o deskach do krojenia i serwowania oraz narzędziach do porcjowania pizzy. Jeśli chodzi o te ostatnie, mogą to być specjalne, duże i ostre noże, modele o okrągłym, obrotowym ostrzu lub dedykowane nożyczki.