Surowe pestki dyni, są dobrym źródłem magnezu, manganu, żelaza, cynku i miedzi. Magnez pomaga poprawić nastrój i sen, a mangan odgrywa rolę w produkcji kolagenu i wspiera zdrowie skóry i kości. Żelazo i miedź biorą udział w produkcji energii. Żelazo pomaga również transportować tlen do naszych komórek. Pestki dyni posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. W dzisiejszym artykule postaramy się opisać kilka z nich. Zapraszamy do lektury!
Wartości odżywcze prażonych pestek dyni
W 100 g pestek dyni znajdziesz:
– Wartość energetyczna 574 kcal,
– Tłuszcz 49,1 g,
– Węglowodany 14,7 g,
– Błonnik 6,5 g,
– Białko 29,8 g.
Pestki dyni pomagają w stresie, śnie i nastroju
Pestki dyni są doskonałym źródłem magnezu. Magnez pomaga w relaksacji i pomaga zapewnić głęboki, regenerujący sen, utrzymując zdrowy poziom GABA, neuroprzekaźnika, który uspokaja ciało i umysł. Pestki dyni posiadają w swoim składzie tryptofan. Jest to aminokwas, który wspomaga organizm przy zasypianiu.
Pestki dyni są pełne mikroelementów i przeciwutleniaczy
Warto wspomnieć o tym, że magnez nie jest jedynym składnikiem, który dostarczają nam pestki dyni. W nasionach możemy również spotkać takie składniki jak potas, mangan, żelazo, cynk i miedź. Są to kluczowe składniki w codziennej diecie.
Te kluczowe witaminy i składniki odżywcze pomagają we wszystkim, od poprawy kondycji skóry i kości, po produkcję energii dzięki żelazu i miedzi. Cynk wspomaga zdrowie wzroku i odporność, a potas wspomaga zdrowie układu krążenia.
Jakby tego było mało, nasiona zawierają również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami,
Pestki dyni są doskonałym źródłem błonnika
Nasiona dyni zawierają bardzo dużo błonnika, co jest naprawdę ważne dla naszego zdrowia. Błonnik roślinny zawarty w pestkach dyni jest połączony z lignanami, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka piersi i wzrostu raka prostaty.
Pestki dyni mają zdrowe dla serca tłuszcze
Nasiona dyni są dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), roślinnego nienasyconego tłuszczu omega-3, który według badań może zmniejszać ryzyko chorób serca. Błonnik w nasionach może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i stany zapalne.
Pestki dyni są potężnymi narzędziami dla męskiej płodności
Wspomnieliśmy już, że pestki dyni są dobrym źródłem cynku, ale to coś więcej niż tylko wsparcie odpornościowe. Cynk jest bardzo ważny dla zdrowia hormonów, a zwłaszcza dla hormonów męskich. Niski poziom cynku wiąże się z niższą jakością nasienia i zwiększonym ryzykiem niepłodności u mężczyzn.
Najlepsze sposoby na jedzenie pestek dyni
Aby czerpać z wymienionych powyżej korzyści, staraj się spożywać pestki dyni trzy lub cztery razy w tygodniu. Pestki są dobrym rozwiązaniem zarówno w wersji surowej, jak i prażonej.
Możesz posypać pestkami dyni prawie wszystko, płatki owsiane, gotowane warzywa, smażone warzywa, zupy, dania pełnoziarniste, i oczywiście desery. Masło z pestek dyni może być również ubijane do koktajli, mieszane z jogurtem, polane owocami lub używane jako baza do batonów lub kulek energetycznych.