Końcowa wartość odżywcza przygotowanych przez ciebie potraw nie zależy wyłącznie od tego, co do nich wrzucisz. Liczy się także sposób przygotowania, czyli to, w jaki sposób obrobisz danie oraz w jakim naczyniu je przyrządzisz. Najzdrowsze są oczywiście potrawy gotowane.
Do ich przygotowania nie musisz używać nawet minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu stają się one lekkostrawne i przy tym niskokaloryczne – to idealny wybór na diecie. Pamiętaj jednak, że rodzaj garnka też ma znaczenie. Jakie garnki są najzdrowsze? Otóż te, które zostały wykonane z bezpiecznych materiałów, które nie reagują negatywnie na kontakt z żywnością i nie zmieniają jej początkowego składu. Zdrowe garnki sprawdzą się nawet u alergików. Coś takiego po prostu musi zagościć w twojej kuchni.
Oczywiście naczynia przeznaczone do przygotowywania potraw muszą być trwałe i z tego zapewne zdajesz sobie sprawę. Szukasz takich garnków, które posłużą ci latami. Zwracasz uwagę na ich wykonanie i interesujesz się tym, z czego zostały wykonane, wiedząc, że od jakości materiału może zależeć ich ostateczna odporność na uszkodzenia. To wszystko jest oczywiście ważne, ale nawet super trwały i niesamowicie wytrzymały garnek może okazać się czymś szkodliwym dla twojego zdrowia.
Dobre naczynia nie powinny bowiem wydzielać żadnych trujących i szkodliwych związków. Nie mogą w żaden sposób zmieniać swojej struktury pod wpływem działania nawet bardzo wysokich temperatur. Zdrowe garnki kosztują zwykle trochę więcej od tych zupełnie zwyczajnych, ale mimo tego warto w nie zainwestować – w końcu będziesz z nich korzystać niemalże codziennie.
To w takim razie jakie garnki są najzdrowsze? W jaki sposób możesz odróżnić je od kiepskich i mało wartościowych naczyń? Przede wszystkim zwracaj uwagę na to, co zostało napisane na etykiecie dołączonej do produktu. Każdy producent zechce pochwalić się fajnymi właściwościami danego towaru i na pewno zadecyduje się wspomnieć o nich gdzieś na opakowaniu. Szukaj przede wszystkim informacji o atestach. Garnki bezpieczne dla twojego zdrowia zawsze będą posiadać atest PZG, czyli certyfikaty wydawany przez Państwowy Zakład Higieniczny.
Sprawdzaj też ich rodzaj wykonania. Dobre garnki muszą zostać wyprodukowane z materiałów nieszkodliwych dla ogólnego zdrowia. Materiały tego rodzaju nie będą zawierać żadnych szkodliwych związków, do których zaliczamy m.in. ołów, kadm, ale także i teflon. A dlaczego jest to tak ważne? Ano dlatego, że gdyby doszło do przypalenia potrawy w garnku teflonowym, część występujących w nim związków mogłaby przedostać się do żywności. A tego na pewno byś nie chciał.
Istnieje jeszcze kilka innych cech, po których możesz sprawdzić, czy garnek będzie odpowiednim wyborem dla twojego zdrowia. Jeżeli nie do końca znasz się na materiałach wykorzystywanych do produkcji różnych kuchennych naczyń i nie ufasz do końca internetowym poradnikom, przyjrzyj się przynajmniej konstrukcji wybranego naczynia. Sprawdź, jak się ono prezentuje i czy jest solidne. Największą uwagę powinieneś zwrócić na dno garnków. Te najzdrowsze i zarazem najbezpieczniejsze będą wyposażone w bardzo grube dna, które zapobiegną ich uszkodzeniom mechanicznym. Naczynie wykonane w taki sposób powinno być też w stu procentach odporne na działanie zróżnicowanych temperatur. Możesz w nim zatem dowolnie podgrzewać i obrabiać dania, mając pewność, że nic złego się do nich nie przedostanie.
Teraz masz świadomość, jakie garnki są najzdrowsze, ale powinieneś również dowiedzieć się, jakie garnki są niezdrowe, by w razie problemów szybko wyeliminować te najgorsze naczynia. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać solidnie, ale to nie znaczy, że będą dla ciebie dobre. Niezdrowe garnki przeważnie są niestety tanie. Kierując się ceną i chcąc wydać jak najmniejszą ilość pieniędzy, sam od razu skazujesz się na porażkę. Niezdrowe garnki mają też kiepskiej jakości powłokę, przez co bardzo szybko się ścierają bądź zarysowują. Jeżeli więc takie naczynia wciąż są w twoim domu, koniecznie musisz się ich pozbyć.