miód gryczany

Wykazuje się działaniem bakteriobójczym i regenerującym. Stanowi skarbnicę witamin i składników mineralnych. O czym mowa? Oczywiście o miodzie gryczanym, którego charakterystyczny ostry smak, ciemny kolor i kwiatowy aromat jest dla wielu osób alternatywą dla słodkich, choć równie zdrowych, miodów wielokwiatowych. Co warto o nim wiedzieć? Jakie posiada właściwości?

Jak powstaje?

Zanim przejdziemy do zalet, jakie posiada miód gryczany, taki jak https://zdziadapradziada.pl/pol_m_Miody_Miod-gryczany-193.html warto poznać jego sposób powstawania. Jak nie trudno się domyśleć, pozyskiwany jest z kwiatów gryki zwyczajnej, którym zawdzięcza intensywny aromat  i słodki, ale nieco ostry i piekący smak. W składzie zawiera ponad 50 procent fruktozy i aż 46 procent glukozy. Sama gryka uchodzi za roślinę leczniczą, w związku z czym miód gryczany charakteryzuje się szerokim spektrum zastosowań.

Właściwości zdrowotne

Miód gryczany posiada wiele zastosowań, zarówno natury leczniczej, jak i zdrowotnej. Jest chętnie wykorzystywany jako substancja, która potrafi wzmocnić naczynia krwionośne. Dzieje się tak, ponieważ zawiera w składzie rutynę – substancję, jaką poleca się przy schorzeniach układu krążenia, np. miażdżycy.

Jednak rutyna sama w sobie posiada jeszcze szersze zastosowanie. Poprawia przyswajalność witaminy C, a także wspomaga szybsze gojenie się ran. Miód gryczany to także skarbnica żelaza i magnezu, które wykazują się dobroczynnym wpływem na działanie mięśnia sercowego oraz układu nerwowego, a także pozytywnym wpływem w przypadku niedokrwistości, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

To nie koniec cennych właściwości. Systematyczne spożywanie miodu gryczanego powoduje wzrost poziomu hemoglobiny. W efekcie, czujemy się lepiej, nawet po przebytych zabiegach chirurgicznych czy kuracjach leczniczych.

Jak spożywać miód gryczany?

Miód z gryki idealnie sprawdzi się jako zamiennik cukru białego do słodzenia kawy, herbaty czy pieczenia ciast. Co ciekawe, jego cenne właściwości doceniono nie tylko w kuchni, ale również kosmetyce. Niewiele osób wie, że miód gryczany doskonale sprawdzi się jako maseczka na skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę lub mieszany z gotowymi kosmetykami. Warto włączyć go również do pielęgnacji włosów. Stwierdzono bowiem, że nie tylko wykazuje się imponującymi właściwościami nawilżającymi, ale również zabezpieczającymi przed łupieżem (oczyszcza nie tylko z martwych komórek, ale również bakterii). Świetnie sprawdzi się także jako peeling na twarz i ciało. Wystarczy zmieszać go z cukrem, aby cieszyć się rozjaśnioną, nawilżoną i pełną blasku cerą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here