Źródła białka w diecie - gdzie znaleźć spore ilości tego makroskładnika

Białko to budulec naszego ciała, naszych komórek. Zapotrzebowanie na białko jest ogromne więc w okresie, kiedy dziecko rośnie, dojrzewa, a organizm przekształca się w ten dorosły, który będzie już służył aż do końca życia. Ważne jest, by wiedzieć, gdzie dokładnie szukać białka i jak dostarczyć je z pożywieniem do organizmu. Dodatkowo, białko jest ważnym makroskładnikiem dla sportowców. Zamiast od samego początku decydować się na odżywkę białkową, koniecznie zwróć uwagę na inne źródła drogocennego białka, jakie można znaleźć w naturze.

Białko w mięsie

Pierwszym i podstawowym źródłem białka w diecie https://dietly.pl/blog/czym-grozi-niedobor-bialka-w-diecie  jest mięso. Zaleca się sięganie po białe, chude mięso, które zawiera maksymalnie dużo białka i minimum tłuszczu. Jest lekkostrawne, idealne dla dzieci i młodzieży. Jeśli chcesz włączyć do diety takie białko, sięgaj głównie po pierś z kurczaka czy pierś z indyka. Te dwa produkty zawierają ponad 20 g białka na ok. 100 g mięsa. Jeśli chcesz zwiększyć podaż białka, mniej zalecane jest w takiej sytuacji mięso czerwone, czyli wołowina, wieprzowina bądź baranina. Białko z mięsa jest pełnowartościowe. Oznacza to, że posiada wszystkie potrzebne aminokwasy, jakich potrzebuje ciało człowieka. Mięso zwierzęce posiada najbardziej zbliżone białko do tego ludzkiego, dlatego nie zaleca się stosowania diety wegetariańskiej w przypadku rosnących dzieci. Potrzebują one maksymalnie dużo dobrego białka i warto o tym pamiętać!

Białko w jajkach

Świetnym źródłem białka jest kurze jajo. Jest to doskonały wybór w diecie każdej osoby. Podobnie jak mięso zwierzęce, posiada pełnowartościowy wachlarz aminokwasów, które są potrzebne każdemu człowiekowi. Co ciekawe, można je podawać pod różnymi postaciami — na twardo, na miękko, po benedyktyńsku, jako jajecznica, sadzone czy w wielu innych formach. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Jajko, poza białkiem, zawiera sporą dawkę drogocennych witamin i minerałów. W 60 g jajka kurzego (tyle waży przeciętne jajko) znajdziemy ok, 7,5 g samego białka.

Białko w nabiale

Produkty mleczne to kolejne świetne źródło białka. Zaliczamy do nich samo mleko, ale też kefir, ser biały, ser żółty, jogurty i inne. W przypadku dzieci takie produkty nie zawsze się sprawdzają, ponieważ może wystąpić uczulenie na laktozę. Lepszym wyborem będą w takim wypadku produkty bez laktozy. Dla porównania jedna szklanka mleka zawiera aż 8,25 g białka, zaś w tłustym twarogu znajdziemy aż 22 g białka na 100 g produktu.

Nie ignoruj białka w diecie swojego dziecka i swojej. Pamiętaj, by codziennie dostarczać ten makroskładnik wraz z posiłkami, które serwujesz dziecku. Jest to bardzo ważne, ponieważ bez białka, jego komórki nie będą się rozwijać, ewoluować. Jeśli nie zadowalają Cię żadne z powyższych przykładów źródeł białka, zawsze możesz sięgnąć po roślinne zamienniki czy też wykorzystać w ostateczności odzywkę białkową. Obok białka, w odpowiednich proporcjach, powinny znaleźć się także węglowodany oraz zdrowe tłuszcze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here